keskiviikko 3. marraskuuta 2010

Hei, me dyykataan!

Sää Oulun keskustan liepeillä: +3° C, kevyttä tihkusadetta. Aurinko laskenut klo 15.50. Odotettavissa lisää sadetta ja kylmenevää koko yöksi. Olosuhteet eivät siis voisi olla paremmat kahden toimittajan ja valokuvaajan hurjalle tutkimusmatkalle dyykkauksen kiisteltyyn maailmaan.

Vaikka dyykkaaminen ei ole enää Suomessakaan uusi ilmiö, puhuttaa se edelleen kauppojen omistajia, jätehuoltofirmoja, vartijoita ja asialle omistautuneita harrastajia. Suomi kuitenkin kuuluu siihen maailmanosaan, jossa tavaraa ja ruokaa riittää poisheitettäväksi asti, ainakin toistaiseksi. Elintarvikkeiden jatkuvasti kallistuessa tulevaisuus muuttunee hyvinkin toisenlaiseksi. Kannattaisiko partiossa opetella muiden selviytymistaitojen rinnalla myös dyykkaamista?

On dyykkaamisesta mitä mieltä hyvänsä, sen ekologiset arvot ovat kiistattomat. Dyykkaamiseen liittyy läheisesti freeganiuden käsite. Freeganismi on "elämäntapa,
jossa pyritään toisten hukkaan heittämien tarvikkeiden käytöllä minimoimaan omaa osuutta ympäristön kuormittamisesta. (--) Perusteluna on se, että ostaminen tukee eettisesti arveluttavia aloja toisin kuin jätteen kierrätys." (http://fi.wikipedia.org/wiki/Roskisdyykkaus, luettu 3.11.2010)

Perustiedot dyykkaamisesta tarjoaa Dyykkarit-foorumi. Erittäin mielenkiintoisia näkemyksiä dyykkaamisesta, taideavusta ja kulutusyhteiskunnasta Hanna Nikkasen kirjoittamassa artikkelissa Vippaa kymppi taitelijalle (Fifi, 01.04.2009). Maininnan ansaitsee myös todella sympaattinen YLEn tuotanto vuodelta 2002, lyhytdokumentti Dyykkarit. Idealistiset ekonuoret puhuvat kansalaisvaikuttamisesta, kannabiksesta, kommuuniasumisesta ja toki siitä dyykkaamisestakin. Ja vaikka siltä saattaisi kuvauksen perusteella vaikuttaakin, nämä tyypit eivät ole myötähäpeää herättäviä yksisilmäisiä meuhkaajia vaan rauhallisia ja sanavalmiita henkilöitä, joiden arvomaailman ajattomuus vakuuttaa.

Kuinka työryhmämme siis pärjää? Iskevätkö vartijat nilkkaan, kuka joutuu jätepuristimeen? Ja ennen kaikkea, mitä jää käteen? Sen kertoo Kudos marraskuun lopulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti