perjantai 12. marraskuuta 2010

Reilu startti viikonlopulle

Perjantain kunniaksi juhlitaan - tällä kertaa tosin reilummin kuin yleensä, eikä iltaan liity toimintakykyä lamauttavien substanssien nauttimistakaan. Kudoksen toimittajakunta ottaa osaa Reiluille kotikutsuille, jonne maailmankauppa Juuttiputiikin edustaja saapuu esittelemään reilun kaupankäynnin periaatteita.

Reilun kaupan kahvi, banaanit ja suklaa ovat jo vakiintuneet osaksi köykäisiempienkin kulmamarkettien valikoimaa. Vaikka virallinen Fair Trade -merkki helpottaakin ostopäätösten tekemistä, ei reiluus rajoitu pelkästään sinivihreällä sertifikaatilla varustettuihin pakkauksiin. Reiluuden pitäisi kuitenkin ulottua myös elintarvikekaupan ulkopuolelle - esimerkiksi reilua tai kestävän kehityksen periaattein tuotettua elektroniikkaa ei kauppojen hyllyillä nähdä, ja vaateteollisuudessakin reiluus jää vielä reilusti marginaaliin.




Reilun kaupan sertifointimerkki, tuo yin-yangia muistuttava pyörylä. Kuva peräisin osoitteesta http://www.reilukauppa.fi/?127&cmsshow=217;kuvapankki;5&image=217.



Fair Trade -sertifikaattia hallinnoi Suomessa Reilun kaupan edistämisyhdistys, joka on voittoa tavoittelematon organisaatio. Edistämisyhdistys tekee tiivistä yhteistyötä muun muassa maailmankauppojen
kanssa, jotka puolestaan ovat reilun kaupan erikoisliikkeitä.

Toinen reiluutta peräävä toimija on Reilun kaupan puolesta ry eli tuttavallisemmin Repu ry, joka ei kuitenkaan valvo mainitun sertifikaatin käyttöä. Repu ry tukee muun muassa Puhtaat vaatteet -kampanjaa, joka "pyrkii parantamaan vaatetus- ja urheiluvaateteollisuudessa työskentelevien työntekijöiden oloja. " (Lähde: http://www.puhtaatvaatteet.fi/puhtaat_vaatteet/, luettu 12.11.2010)

Reilulla kaupalla pyritään turvaamaan köyhimpienkin maiden maanviljelijöiden ja käsityöläisten toimeentulo vetoamalla länsimaisten kuluttajien sosiaaliseen omatuntoon. Voidaan kuitenkin perustellusti kysyä, onko oikein sälyttää osa kokonaisten maiden ongelmista yksittäisen kuluttajan niskoille? Globaali kauppa on lähtökohtaisesti epäreilua, koska - no, sen sallitaan olla. Niin ehdottoman kannatettavaa kuin Reilu kauppa onkin, on kohtuutonta, että maailmantaloudessa reiluus on edelleen pelkkä kuriositeetti, ja sellaisena se pysyykin, mikäli vastuuta ei siirretä yksinäiseltä kaupassakävijältä valtioille.

Kesteille siis - odotettavissa toivon mukaan avartavaa keskustelua ja kenties myös vaihtoehtoisia ideoita pukinkonttiin. Kudos toivottaa kaikille reilua viikonloppua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti